Jobbigt i skolan

Känner du dig utanför, är du stressad över skolan eller är det något annat i livet som känns tungt?

Person som håller huvudet mellan händerna. man ser hen ovanifrån. man ser även en dator och ett par glasögon.

Om du går i skolan kan du få hjälp av elevhälsan på din skola om du känner oro eller inte mår bra. Elevhälsan finns på alla skolor, även på gymnasiet. Elevhälsan jobbar för att du och alla andra elever ska må bra och klara skolan. I elevhälsan finns skolsköterska, kurator, psykolog, skolläkare och personal med specialpedagogisk kompetens. Det kan även finnas andra men det varierar från skola till skola.

Så får du hjälp

Om du har en jobbig situation i skolan kan du i prata med din mentor eller en lärare du har förtroende för. Hen kan själv försöka hjälpa dig med din situation eller se till att du får kontakt med någon inom elevhälsan. På de flesta skolor kan du även själv gå direkt till skolsköterskan eller kuratorn. Utanför deras kontor brukar det finnas mer information om vilka tider de är på skolan, hur du får kontakt eller kan boka tid.

Svårt att hänga med i skolan

Ibland kan man ha behov av extra anpassningar eller stöd för att klara av skolan. Detta kan gälla för en kortare eller längre tid. Har du svårt att hänga med i undervisningen finns det hjälp att få. Prata i första hand med din lärare. Du har rätt att få stöd och anpassningar om du har svårigheter.

Det krävs inte någon diagnos för att ha rätt till hjälp. Om du upplever att du har svårt att hänga med i undervisningen, prata i första hand med din mentor eller en lärare du har förtroende för.

Går du på gymnasiet och kämpar med skolan är du välkommen att höra av dig till Aktivitetsansvaret. Där kan du få hjälp och vägledning och information om vägar framåt.

Elevhälsan hjälper dig att må bra

Elevhälsan arbetar för att du som elev ska må bra i skolan och kunna lära dig så mycket som möjligt. Det kan handla om trygghet på skolan, studiero och att skapa goda relationer mellan elever och lärare.

Elevhälsan arbetar som ett team. Det innebär att du kommer att få rätt hjälp oavsett vem du börjar prata med. Första steget är alltid att prata med en vuxen som du har förtroende för. Om du hellre vill kan dina föräldrar hjälpa dig att kontakta elevhälsan. Elevhälsan kan också ge dina föräldrar stöd för att de lättare ska kunna hjälpa dig i vardagen hemma och med att klara skolan.

Det är skolans rektor som har ansvar för att det finns elevhälsa och hur den arbetar på skolan. Tycker du att det är svårt att veta var elevhälsan finns eller att det är svårt att få kontakt, berätta det för skolans rektor så att hen kan försöka ändra på det. Elevhälsan ska vara lätt att nå.

Andra resurser

Psykologiguiden ung är en sajt för dig som är ung om psykologi och psykisk hälsa. Den tar upp ämnen som ångest, depression, stress och relationer. Du hittar en massa tips om hur du kan må bra och ta hand om dig själv bättre. De har även en grym länklista till fler ställen du kan vända dig.

Friends ger råd om mobbing. På deras sida kan du få tips på vad du ska göra om du ser att någon blir mobbad, eller om du blir utsatt själv.

Sida med fler bra tips

Publicerad: 2022-03-07 14.49
Senast uppdaterad: 2022-04-04 09.37
Dela sida: