Blev behörig utan tidigare förkunskaper

Jonna valde att utbilda sig till Moln- och virtualiseringsspecialist, trots att hon saknade tidigare erfarenhet av IT-branschen. För att bli behörig att studera IT på Yrkeshögskolan Campus Mölndal läste hon skolans självstudiekurs på distans.

Ung kvinna tittar in i kameran.

Jonna har tidigare bland annat arbetat inom kriminalvården och skyddat boende. Tanken på karriärväxling föddes genom en vän som berättade om möjligheterna inom IT och hur flera bekanta jobbar inom branschen. Dessutom har Jonna alltid drömt om att bo utomlands. Hon insåg att IT-arbeten ofta kan utföras på distans och att det för det mesta talas samma språk inom IT oavsett var man befinner sig i världen. Detta fick Jonna att fundera på att byta inriktning.

Självstudiekurs gav behörighet

Jonna visste inte alls vad en utbildning inom IT skulle innebära. Hon läste på om Moln- och virtualiseringsspecialist och fick därefter bra vägledning från skolan och utbildningsledaren.

För att bli behörig att läsa utbildningen skulle Jonna först läsa skolans självstudiekurs:

Mina betyg styrkte inte förkunskaperna, så jag blev inbjuden till att läsa skolans självstudiekurs. Den genomförde jag på distans och avslutade sedan med ett prov. Jag blev behörig!

När utbildningen väl startade satt Jonna hemma framför datorn med sin nyfödda son i bärsjal. Med stöd från familjen kunde hon, två dagar i veckan då lektionerna var på plats, delta på skolans undervisning.

Det var väldigt viktigt för mig att komma till skolan de dagar utbildningen var på plats, då jag upplevde att det gav mig mycket för att kunna interagera med mina klasskamrater och lärare, säger Jonna.

Stolthet över att våga

Jonna känner att hon har lärt sig mycket på kort tid och är ivrig att se vad framtiden har att ge. Hon känner tacksamhet för allt stöd från lärare och utbildningsledare och över de klasskamrater hon träffat under utbildningen. Hon känner även stolthet över sig själv som hoppade på möjligheten och vågade byta spår.

Jag kände direkt att detta verkligen var något för mig och jag kan inte förstå varför jag inte valt att läsa den här utbildningen tidigare? Jag ångrar inte en sekund! utbrister hon.

Nu ser Jonna med spänning fram emot kommande LIA-period och riktar ett tack till företaget Atea för möjligheten att få göra sin LIA där.

Läs mer om utbildningen och hur du ansöker:

Publicerad: 2023-12-07 13.21
Senast uppdaterad: 2024-05-03 14.29
Dela sida: