Ny samverkan med Kungsbacka om serveringstillstånd

I sommar ska Kungsbacka kommun börja handlägga ärenden som gäller serveringstillstånd och försäljning av tobak för Mölndals stads räkning. En fördel med den nya samverkan är att verksamheten stärks och blir långsiktigt mindre sårbar. Även tillsyn kommer att ingå i Kungsbackas uppdrag.

Det nya avtalet om samverkan mellan grannkommunerna skrevs under i stadshuset i Kungsbacka. Katarina Öryd är förvaltningschef på Bygg- och miljöförvaltningen i Kungsbacka kommun, och Helen Smith är förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndals stad. Foto: Caroline Stenius.

Varje kommun har ansvar för att handlägga tillstånd och genomföra tillsyn när det gäller servering av alkohol samt försäljning av tobak och tobaksliknande produkter. Måndagen den 8 maj skrev Kungsbacka kommun och Mölndals stad på ett nytt avtal om att samverka på området.

Start den 1 juli

Dialogen har pågått sedan frågan väcktes i höstas och nödvändiga politiska beslut har fattats i båda kommunerna. Det nya avtalet innebär att Kungsbacka från och med den 1 juli börjar handlägga ärenden på nämnda områden åt Mölndals stad.

Det känns jättebra att vi har fått till det här samarbetet. För ungefär ett år sedan fick vi i Mölndal veta att vårt dåvarande upplägg skulle avslutas och därför behövde vi hitta en ny lösning. Vår grannkommun Kungsbacka hade redan en upparbetad organisation för detta och var tidigt positiva till idén, säger Helen Smith, social- och arbetsmarknadschef i Mölndals stad.

Mindre sårbart och högre kvalitet

Det handlar om en relativt liten verksamhet – men handläggarna behöver ha god kompetens och kunskap.

Vi ser positivt på samverkansavtalet och vi i Kungsbacka kommer nu att utöka vårt team från två till tre handläggare på området. Vi blir mindre sårbara och får ökad samlad kompetens inom tillsynsområdet, säger Marianne Löfgren, enhetschef på Bygg- och miljöförvaltningen i Kungsbacka kommun.

Utöver minskad sårbarhet förväntas den nya samverkan på sikt leda till stärkt kvalitet, rättssäkerhet och kostnadseffektivitet. En annan fördel är att kommunerna geografiskt gränsar till varandra; medarbetarna kommer ju ibland att införa tillsyn på plats i Mölndal, på ställen med serveringstillstånd och i butiker som säljer tobak och tobaksliknande produkter.

Kungsbackas utökade ansvar kommer att finansieras genom de avgifter som tas in för handläggning av ansökningar om tillstånd från näringsidkare i Mölndal samt för tillsyn. Avtalet är kostnadsneutralt för båda kommunerna.

Glada tjänstepersoner och politiker i samband med att det nya avtalet om samverkan skrevs under i Kungsbacka måndagen den 8 maj 2023. Från Mölndals stad ser vi från vänster Anders Toresson, utvecklingsledare, Bernt A Runberg, ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, och Helen Smith, förvaltningschef social- och arbetsmarknadsförvaltningen. Från Kungsbacka kommun ser vi Katarina Öryd, förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen, Niclas Nilsson och Peter Wesley, ordförande respektive vice ordförande i nämnden för Miljö & Hälsoskydd, och – längst till höger – Marianne Löfgren, enhetschef Miljö & Hälsoskydd. Foto: Caroline Stenius.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad