Fördjupningsområden

När mycket av det som planeras sker genom att förtätningar sker inom redan utvecklade områden, behöver kompletterande bebyggelse studeras i ett större sammanhang.

Det handlar om att skapa en planeringsberedskap där de övergripande frågorna och utmaningarna redan är belysta så att förutsättningarna klargörs. Frågor som lokalbehov för offentlig service, trafikrörelser, barriärer, risker för översvämningar, energiförsörjning, strukturer och gestaltning behöver studeras som en helhet för att kunna säkerställa ett genomförande på ett hållbart sätt.

Lokaliseringsutredningar

Lokalisering av bland annat masshanteringsplatser och begravningsplatser är frågor som kan behöva lösas, både på en lokal och en regional nivå. Andra exempel på ytor för platskrävande verksamheter som kan behövas när samhället växer, är funktioner för elnätet och anläggningar för värme- och kylproduktion.

Gällande fördjupade översiktsplaner

Det finns tre fördjupade översiktsplaner i Mölndals kommun:

  • Finnsjöns friluftsområde
  • Översiktsplan för Göteborg och Mölndal – fördjupad för Fässbergsdalen
  • Översiktsplan för Göteborg och Mölndal – fördjupad för Mölndalsåns dalgång

Då den fördjupade översiktsplanen för Finnsjön är antagen före 2004 kommer den enligt lagstiftningen att upphöra att gälla vid utgången av 2025.

Utredningsområden för bostäder

För att säkerställa framtida generationers bostadsbehov på längre sikt, äger staden idag flera större obebyggda områden, som kallas för utredningsområden i översiktsplanen. De fungerar som markreserv och kommer att spela en viktig roll för stadens planeringsberedskap.

Dessa utredningsområden är:

  • Västra Balltorp
  • Norr om Kållered
  • Nordöstra Mölndal

Dessa områden kan planeras och exploateras i etapper i samordning med utveckling av samhällsservice och kollektivtrafik.

Inom eller intill dessa områden finns det höga natur- och friluftsvärden. När ny mark tas i anspråk, behöver de lokala förutsättningarna särskilt studeras. Områden som ska tas hänsyn till och i möjligaste mån bevaras är områden som används för närrekreation, områden med höga naturvärden och regionalt viktiga stråk.

Tematiska områden för fördjupning

För att klargöra vissa strategiska frågor för hela kommunen krävs det ett helhetsgrepp. Därför kan det vara bra att arbeta med tematiska områden.

Exempel på teman som kan utredas i sådana fördjupningar är följande:

  • Buller och luftkvalitet
  • Skyfall, översvämning och skred
  • Arbete för våra vattendrag – stabilitet och miljökvalitetsnormer vatten
  • Jordbruksmark
  • Friluftslivsplanering
  • Grön infrastruktur

Geografiska områden för fördjupning

I stadsmiljöområden som är i ständig förändring, med många förfrågningar om nya utvecklingsprojekt, kan det ibland finnas behov av att utreda frågor i ett större geografiskt sammanhang, än enbart för ett enskilt detaljplaneområde.

Det kan exempelvis handla om hur flera detaljplaner tillsammans påverkar trafiksituationen eller skapar behov av service och lokaler i en stadsdel. Därför är det viktigt att i tidiga skeden klargöra övergripande frågor, som inte kan tas i varje enskild plan. Det underlättar framtagningen av detaljplanerna. Även dialogen med staten tydliggörs.

För områden som ligger utanför tätorterna kan sådana frågor också behöva studeras på en översiktlig nivå. Det kan bland annat handla om utveckling i natur- och kulturmiljöer och i områden med jordbruksmark.

Fördjupningarna ska göras i bred dialog mellan kommunens förvaltningar internt efter ett politiskt uppdrag.

Mölndals stationsområde med omland

Frågor som behöver studeras är bland annat: strategisk stadsutveckling parallellt med Trafikverkets järnvägsplan, markåtkomst, östvästliga kopplingar, Lackarebäcksmotets utveckling, potential för överdäckning av motorväg, buller och luftkvalitet, påverkan på Mölndalsån, skyfall, dagvatten, behov av samhällsservice, samt historisk koppling och gestaltning.

Toltorpsdalen och Bifrostgatan – med kopplingar till noder och centrumfunktioner

Frågor som behöver studeras är bland annat: kollektivtrafikens utveckling, stadskvaliteter i gaturummet, markanspråk, behov av samhällsservice, skyfall, trafik, buller, gestaltning, påverkan på befintlig bebyggelse, kopplingar till innerstaden och naturreservaten, anknytning till Göteborg och länken mellan Sahlgrenska universitetssjukhusen i Mölndal och i Göteborg.

Åby/Åbro och delar av Västra Balltorp

Frågor som behöver studeras är bland annat: utveckling av befintligt verksamhetsområde till blandstad, utreda potential för bostäder i västra Balltorp samt i Åbyområdet, kollektivtrafik med metrobuss och stationer, påverkan på riksintresset transporter, ny lokal infrastruktur med länk över E6, koppling till Mölndals innerstad, behov av samhällsservice, buller, skyfall, dagvatten och påverkan på kulturmiljö.

Centrala Kållered

Frågor som behöver studeras är bland annat: analys av potential för bostäder, centrumutveckling och arbetsplatser på både västra och östra sidan, behov av samhällsservice, mellanområdets utvecklingspotential, barriäreffekter av infrastruktur och topografi, hur östra och västra sidan bättre kan bindas samman, påverkan på riksintressen och Västkustbanans framtida ytbehov, markåtkomst, skyfall, behov av översvämningsbar mark och stationsnära jordbruksmark.

Centrala Lindome med Lindome stationsområde och Industrivägen / Spårhagavägen

Frågor som behöver studeras är bland annat: Västkustbanans ytbehov och påverkan på riksintresset, centrumutveckling, markanspråk, omvandling av verksamhetsområdet söder om Lindome centrum samt omlokalisering av verksamheter som inte går att kombinera med bostäder, sammanlänkning av Lindome station och Lindome centrum, behov av samhällsservice, påverkan på Lindomeån, översvämningsbara ytor, skyfall, buller, trafik, stationsnära jordbruksmark och gestaltning.

Centrala Hällesåker och landsbygden

Frågor som behöver studeras är bland annat: kollektivtrafik, transporter, vattenförsörjning, centrumutveckling, behov av samhällsservice, kulturmiljöfrågor, påverkan på befintliga bebyggelsestrukturer, jordbruksmark, påverkan på Lindomeån, översvämning och påverkan på djurhållning och jordbruksverksamhet i området.

Dela på:

Senast uppdaterad