Barn och unga – hit kan du vända dig
Alla kan må dåligt ibland och ha problem. Ibland räcker det att prata med en vän eller en vuxen som du litar på. Men ibland behövs mer stöd. Här hittar du information, länkar och telefonnummer som du kan ringa om du, eller någon du känner, mår dåligt eller behöver akut hjälp. Ibland finns även möjlighet att chatta.
När läget är akut
Omedelbar hjälp, 112
Om du, eller någon annan, behöver hjälp omedelbart ska du ringa Sveriges nödnummer.
Information om socialtjänsten
Vad är soc, varför finns soc, och hur jobbar de? Soc står för "socialtjänsten" och finns till för att hjälpa barn och familjer. Många har frågor om socialtjänsten. En del känner oro inför möten med "soc". Det finns en webbplats om socialtjänsten där informationen är särskilt utformad för dig som är barn eller tonåring.
Hur kontaktar jag socialtjänsten på vardagar?
"Kontorstid" betyder ungefär klockan 8 på morgonen till klockan 16 på eftermiddagen. Då kan du alltid nå en socialsekreterare på kommunens socialtjänst. Hör av dig till Kontaktcenter Mölndal som hjälper dig vidare.
- 031-315 10 00 kontaktcenter
Vart vänder jag mig på kvällar, nätter och helger?
Om något akut inträffar utanför kontorstid kan du kontakta socialjouren i Göteborg. Socialjouren hjälper dig med det som ligger inom socialtjänstens ansvarsområde och som inte kan vänta till nästa vardag, ring 031-365 87 00.
Vad finns i Mölndal?
Elevhälsa: Hos elevhälsan på din skola har du möjlighet att få träffa en skolkurator om du behöver någon att prata med. Det kan till exempel gälla bekymmer med dina studier, kamrater, föräldrar eller din pojk- eller flickvän. Det kan också gälla stress, sömnproblem eller funderingar över livet. Här kan du också få möjlighet att träffa skolsköterska eller skolläkare.
Särskilt stöd i skolan: Tycker du att du har det är svårt att hänga med i skolan? Till exempel att det är svårt att läsa och skriva. Skolan ska ge dig hjälp med vad du behöver.
Om du inte går på gymnasiet: Om du inte går på gymnasiet eller funderar på att hoppa av, hör av dig till Kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Telefon: 0709-605063.
Fritid och kompisar: På ”Ung Mölndal” hittar du viktig information och om vad som händer i staden för dig som är ung. Här får du tips om aktiviteter, fritidsgårdar med mera.
Fältgruppen: Fältgruppen är till för ungdomar. Vi finns där ni ungdomar finns! Du kan möta fältgruppen i verkliga livet, på sociala medier, eller genom att ringa eller mejla. VI har också en anonym chatt.
Om någon har gjort dig illa: Har någon utsatt dig för våld, övergrepp eller tvingat dig göra något du inte vill? Känner du någon som varit med om detta? Ring i första hand polisen. Du kan också vända dig till socialtjänsten.
Stödgrupp för barn: Om du är i åldern 8-12 år och det finns en vuxen i din familj som mår psykiskt dåligt eller som dricker för mycket alkohol, eller använder andra droger, finns möjlighet för dig att delta i en stödgrupp.
Fler tips om vart du kan vända dig
Ungdomsmottagning
Mölndals ungdomsmottagning ligger i Krokslätt. Hit är du som är ung välkommen om du önskar hjälp eller har funderingar kring relationer, hur du själv mår, sexualitet, preventivmedel, könssjukdomar och mycket annat som berör ditt liv.
Mini-Maria
Även Mini-Maria ligger i Krokslätt, i samma byggnad som ungdomsmottagningen. Hit kan du och dina föräldrar eller andra närstående vända er vid bekymmer och frågor kopplat till alkohol och andra droger. Det kan också gälla spel om pengar.
Sjukvårdsrådgivningen 1177
Om du, eller någon du känner, hamnar i en akut kris och blir drabbad av psykiska problem ska du i första hand vända dig till sjukvården. Du kan ringa till sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att prata med en sjuksköterska om vad som hänt och som lotsar dig vidare om det behövs.
På sjukvårdsrådgivningen 1177 finns bland annat adresser till vårdcentraler och akutmottagningar.
Maskrosbarn
Maskrosbarn har kostnadsfria stöd för barn runt om i Sverige som har problem hemma (chatt och kuratorer) samt en ungdomsgård i Göteborg dit ungdomar är välkomna att träffa andra barn som har det svårt hemma.
Stöd via chatt eller telefon och länktips
Barnens hjälptelefon, Bris, 161 111
Till Bris kan du som är under 18 år ringa anonymt, du behöver alltså inte berätta vem du är. Här kan du prata med en vuxen om vad som helst.
Telefonnummer: 116 111. Det går även att mejla anonymt om du föredrar det och ibland anordnas livechatt om något specifikt ämne.
HBTQ stödmottagning, RFSL
För dig som är hbtq-person och har blivit utsatt för kränkningar, hot och våld finns RFSL:s stödmottagning. följ länken och klicka sedan på "RFSL Stödmottagning". Även anhöriga och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna att höra av sig.
Jourhavande kompis – chattjour
Jourhavande kompis är en chattjour för dig som är upp till 25 år. När du chattar här är du anonym, så det syns inte vem du är. De som svarar i chatten är också anonyma. Det är inte experter som svarar i chatten, utan andra unga människor. Chatten drivs av Röda korsets ungdomsförbund.
Chatt för killar
På killar.se kan du som identifierar dig som kille chatta.
UMO – din ungdomsmottagning på nätet
På UMO kan du läsa om saker som har med hälsa, sex och relationer att göra. Om du är mellan 13-25 år kan du själv ställa frågor via Fråga UMO. Du får svar av barnmorska, sjuksköterska, kurator, psykolog, dietist eller läkare. Du behöver inte berätta vem du är.
Unga relationer, info och chatt
På webbsajten ungarelationer.se finns stöd och information till dig som är under 20 år och som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Chatten är öppen vissa tider varje kväll. Här kan du också läsa om olika typer av våld och varningstecken samt om hur en bra relation kan vara.
Alla barn har rätt till föräldrar; vuxna som finns där och som kan ge barnet tid och kärlek. Socialtjänsten försöker alltid stötta barn och familjer som har det tufft, så att det som är svårt blir lättare.
Men ibland kan barn och unga inte bo kvar hemma, av olika skäl. Därför behövs familjehem som kan ta emot ett barn för en längre eller kortare tid och som kan ge barnet den trygghet och omvårdnad som varje barn behöver.
I första hand är det släktingar till barnet, eller någon annan vuxen som redan finns i barnets nätverk, som blir familjehem. Men detta är inte alltid möjligt och därför behövs fler familjer som kan ta emot ett barn eller en ung person för en kortare eller längre tid.
1177 vårdguiden, direktlänkar
På webbplatsen 1177 vårdguiden finns kvalitetssäkrad information. Länkar till några av alla områden som du hittar där:
- Alkoholberoende - 1177
- Att hamna i kris
- Barn och unga som lätt får utbrott
- Dyslexi
- Dödsfall
- Funktionsnedsättning
- När barn far illa, bristande föräldraskap
- Problem i skolan och ogiltig skolfrånvaro
- Mobbning – vad är mobbning och hur kan man hantera det?
- Skilsmässa eller separation i en barnfamilj
- Stress
- Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott
Fler tips
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.