Förskola och barnomsorg
Barn i åldrarna ett till fem år kan få plats i förskola eller pedagogisk omsorg. Om ditt barn är mellan sex och tolv år kan vi erbjuda plats i pedagogisk omsorg eller på fritidshem.
Verksamheten kan vara öppen kl. 6.30-18.30. Så långt det är möjligt erbjuds plats enligt önskemål. Du ska anmäla tre olika alternativ i kommunen. Om inget av önskade alternativ kan erbjudas till den tidpunkt du anmält behov erbjuds annan plats.
Förskolor
Vi har förskolor i hela kommunen. Respektive förskola når du via menyn.
- Kartan över förskolor
- Fristående förskolor, drivs av annan än kommunen
- Fritidshem
- Pedagogisk omsorg, dagbarnvårdare
- Fristående pedagogisk omsorg i Lindome
Ansöka, besvara, ändra eller säga upp
Observera att handläggningstiden är längre under sommaren på grund av semester.
Integritet och likabehandling
Alla förskoleverksamheter i Mölndals stad arbetar utifrån gemensamma riktlinjer för barns integritet Pdf, 169.3 kB.. Syftet med riktlinjerna är att utbilda, stödja, uppmuntra och vägleda förskolans personal i arbetet med barns integritet och att skapa en trygg miljö i våra förskolor.
Plan mot diskriminering
Varje förskoleverksamhet har en plan mot diskriminering och kränkande behandling som beskriver likabehandlings- och värdegrundsarbetet på respektive förskola. I planen beskrivs hur förskolan ska kartlägga, skapa delaktighet, förebygga och ta fram arbetssätt där barn får vistas i trygga miljöer där det finns rutiner för att främja, förebygga, upptäcka och agera vid kränkningar.
Mölndals förskolor har språk i fokus
Mölndals förskolor har språk i fokus. Barn har rätt till många olika uttryckssätt för att kommunicera och utveckla sin identitet, lärande och självständighet. Att barn får möjlighet att uttrycka sig på olika vis är en viktig del av demokratiarbetet utifrån förskolans styrdokument och FN:s konvention om barns rättigheter.
Alla pedagoger i våra förskolor är språkliga förebilder i miljöer som lockar till kommunikation på olika sätt. Det språkutvecklande arbetet kan se olika ut på olika förskolor beroende på vilken inriktning förskolan har.
Förskolor med litteraturprofil
Ett stort antal av förskolorna i Mölndal är litteraturprofilerade och utgår från sagor och lek i ett lustfyllt lärande som skapar engagemang och arbetsglädje. Arbetet med de litteraturprofilerade förskolorna är ett samarbete mellan förskola och bibliotek som har pågått sedan 2005.
Den övergripande tanken är att stimulera barnens språk- och läsutveckling. Barnen ska få tillgång till litteratur och befinna sig i en fantasifull och språkstimulerande miljö. Förskolor med litteraturprofil utgår från ett årslångt sagotema som tillsammans med sagokaraktärer inspirerar till ett lekfullt arbete med alla delar i förskolans läroplan.
Se våra många verksamheter
Mer information om vad som händer i våra förskole- och skolverksamheter finns att hitta på Pedagog Mölndal som är en webbplats med artiklar, filmer och bloggar. Där går det också att läsa om förskolans olika stödfunktioner, till exempel specialpedagoger och språkcentrum. Mölndal har också ett system med mentorer som ger stöd, framför allt till, nyutexaminerade förskollärare och barnskötare som anställs hos oss. Det går även att följa Pedagog Mölndal på Facebook och Instagram.
Relaterad information
Kontakt
Enheten för myndighetsutövning
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se
Anna Brügge-Josefsson
Verksamhetschef förskolor
Skolförvaltningen
Mette Myrin
Verksamhetschef förskolor
Skolförvaltningen
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.