Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på frågor som ofta kommer till Kulturskolans expedition. Hittar du inte svaret på din fråga här är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Frågor om köplatser och anmälan

Vem kan gå i Mölndals kulturskola?

På kulturskolan finns kurser för barn och ungdomar mellan 0-19 år. I anmälningsformuläret hittar du information om vilka kurser som vänder sig till din åldersgrupp. Alla barn och ungdomar är välkomna till kulturskolan och man behöver inga förkunskaper. För att söka till Mölndals kulturskola behöver du vara skriven i Mölndal eller ha minst en vårdnadshavare som är det. Annars är det kulturskolan i din hemkommun du ska söka.

När öppnar anmälan?

Anmälan är öppen hela året via anmälningsformuläret. Anmäl dig senast 2 maj för att komma med i antagningsprocessen inför hösten.

Hur gör jag för att skicka in en anmälan?

Fyll i anmälningsformuläret. Behöver du hjälp, kontakta kulturskolans expedition.

Jag är inte nybörjare, finns det någon annan nivå?

Ja, skriv i Övrigt-fältet i anmälningsformuläret vilka förkunskaper du har i det sökta ämnet så kommer läraren att se till att du hamnar i en grupp på rätt nivå.

Hur många kurser får jag söka?

Du kan stå i kö till två instrumentkurser åt gången och hur många andra kurser som helst. Det går inte att stå i kö till både piano och keyboard samtidigt.

Hur lång kötid är det?

Det vanligaste är att man får plats på kulturskolan inom ett år från att man skickat in sin ansökan men ibland dröjer det upp till två år. I anmälningsformuläret kan du se ungefärlig kötid för respektive kurs.

Jag har hört att det är lång kö till piano, kan jag ställa mitt barn i kö trots att barnet inte uppfyller ålderskravet för kursen ännu?

Nej, du kan söka en kurs tidigast 1 januari det år ditt barn uppfyller ålderskravet för kursen. Detta gäller även kurser där det är lång kö.

Hur får jag reda på vilken köplats jag har?

Det går inte att få reda på exakt vilken köplats du har utan du hamnar i en viss kögrupp beroende på när du anmält dig. Som ett exempel så hamnar alla som anmält sig mellan 1 januari och 2 maj i år i samma kögrupp. Står du i kö sedan tidigare år räknas du till en tidigare kögrupp och anmäler du dig efter den 2 maj räknas du till en senare kögrupp.

Frågor om antagning och platserbjudande

När får jag veta om jag har fått en plats?

Den huvudsakliga antagningen till Kulturskolan sker i juni, inför läsårsstarten. Antagningsbeskeden skickas ut på mejl i slutet av juni. Om det blir platser över i en kurs skickar vi ut platserbjudanden även under läsårets gång. Var noga med att skriva in rätt e-postadress när du skickar in din ansökan eftersom antagningsbeskedet kommer på mejl. Håll utkik så att inte mejlet fastnar i skräpposten.

Vad händer om jag inte kommer in? Står jag kvar i kö då?

Du behåller din köplats ända fram till april nästföljande år. Då får du ett mejl med instruktion om hur du gör för att fortsätta stå kvar i kö. Följ instruktionerna i mejlet för att behålla köplatsen. Vill du inte behålla köplatsen behöver du inte göra någonting.

Vad händer om jag tackar nej till en plats?

När du tackar nej till ett platserbjudande tappar du din köplats automatiskt. Vill du behålla köplatsen behöver du ange det i ditt svar när du tackar nej till platsen.

Riskerar jag att gå miste om en plats i mitt förstahandsval om jag börjar i mitt andrahandsval medan jag väntar på en plats?

Om du börjar i ditt andrahandsval behåller du köplatsen till ditt förstahandsval. Vid nästa läsårsstart erbjuds du plats i förstahandsvalet om det hunnit bli din tur. Däremot blir du inte erbjuden någon återbudsplats i ditt förstahandsval under läsårets gång.

Kan jag se om det finns lediga platser i något ämne?

I anmälningsformuläret kan du se vilka grupper som har lediga platser. Du känner igen dem på att det finns en liten bubbla intill kursnamnet där det står hur många lediga platser som finns. När du anmäler dig till någon av dessa grupper får du plats direkt.

Frågor om kurser och undervisning

Vilka instrument kan jag spela på min skola?

Flera av kulturskolans instrumentlärare undervisar ute på Mölndals kommunala grundskolor. Du kan ange i övrigt-fältet i din ansökan att du önskar få spela på en viss skola.

Det går inte att säga exakt vilka instrument som kommer att finnas på din skola, eller en skola i närheten, från läsår till läsår. Det beror på hur många elever som söker och om det finns lokaler att undervisa i.

I följande instrument kan det finnas chans att få spela på din skola:
Blockflöjt, fagott, fiol, gitarr, klarinett, oboe, saxofon, tvärflöjt, trombon, tuba/baryton, trumpet, valthorn och sång.

Följande instrument ges enbart på kulturskolan:
Cello, elgitarr, elbas, keyboard, kontrabas och trumset/slagverk.

Instrumentundervisning i större grupper, som till exempel instrumentrytmik, finns bara på ett specifikt ställe, antingen på kulturskolan eller en utvald skola. I anmälningsformuläret kan du se var kursen du vill gå håller till.

Hur många kurser får man gå i?

Det finns ingen begränsning för hur många kurser du får gå totalt men däremot får du bara gå en kurs åt gången inom samma ämnesområde, det vill säga en instrumentkurs, en bildkurs och en filmkurs. Begränsningen finns för att så många barn som möjligt ska få chans att gå en kurs inom det ämne de har önskat. Just nu gäller begränsningen inte för dans.

När startar terminen?

Höstterminen på kulturskolan startar måndag vecka 35 och vårterminen startar tisdag vecka 2. Vi gör uppehåll för läslov, sportlov och påsklov precis som i grundskolan och har ingen undervisning på röda dagar, klämdagar eller skolans studiedagar. Vissa kurser startar ibland senare. Det startdatum man får av sin lärare gäller.

Var äger undervisningen rum?

Några kurser hålls bara på kulturskolan, andra kan du även gå på din skola eller en närliggande skola. Se eter i anmälningsformuläret vad som gäller för de olika kurserna.

Hur stora är grupperna?

Grupperna består av allt från 2-4 elever upp till 40 elever beroende på ämne. Se efter i anmälningsformuläret vad som gäller för den kurs du är intresserad av.

Hur långa är lektionerna?

Längden på lektionerna skiljer sig åt mellan olika ämnen. Instrumentlektionerna är mellan 20-40 minuter beroende på hur stor grupp du går i. Danslektioner och körrepetitioner är 45-50 minuter långa för yngre barn och från 60 minuter för äldre barn och ungdomar. Film-, bild- och teaterlektionerna är minst 60 minuter långa. För de flesta ämnen är lektionstiden utskriven i anmälningsformuläret. Annars får du den informationen av din lärare vid antagning.

Vilken typ av utrustning behöver jag ha?

Du som går i en instrumentkurs behöver ett instrument att öva på mellan lektionerna. I anmälningsformuläret kan du se om instrumentet du vill spela går att hyra från kulturskolan under ditt första år. Du kan också behöva en spelbok. Din lärare meddelar då vilken du ska köpa. I dansen behöver du bara se till att ha bekväma kläder och en vattenflaska och i sång, teater, film och bild får du tillgång till allt material på plats.

Frågor om avgifter och fakturor

Vad kostar det att gå i kulturskolan?

Kulturskolan har kurser på flera olika avgiftsnivåer.

  • 738* kr/termin: kör, onlinebaserade kurser
  • 982* kr/termin: småbarns- och barnrytmik, bandverkstan, barndans, instrumentrytmik
  • 1260* kr/termin: konst, dans, drill, film, musikterapi, instrument, sång och teater
  • 2027* kr/termin: högre kurs
  • 250 kr/termin: instrumenthyra

*Avgiften räknas upp varje år utifrån Konsumentprisindex. Detta är den avgift som gäller för vårterminen 2024 och höstterminen 2024.

När kommer min faktura?

Kulturskolan skickar ut fakturor på terminsavgift och instrumenthyra två gånger om året. Fakturan för höstterminen kommer i oktober. Fakturan för vårterminen kommer i mars.

Får jag avdrag på terminsavgiften om en lektion blir inställd?

Kulturskolans elever är garanterade 27 undervisningstillfällen per läsår. Några gånger per läsår händer det att vi ställer in undervisning på grund av evenemang eller sjukdom men i de allra flesta fall kommer vi ändå upp i över 27 undervisningstillfällen under året. I maj varje år stämmer vi av hur många tillfällen vi erbjudit våra elever under läsåret och i de fall då vi inte nått upp till det garanterade antalet återbetalar vi en del av avgiften. Till undervisningstillfällen räknas även föreställningar, extrainsatta repetitioner inför föreställningar och gemensamma aktiviteter med andra elevgrupper.

Varför har jag fått en faktura fast mitt barn inte längre går i undervisning?

Det kan bero på att du inte har avanmält ditt barn från kursen. Det räcker inte med att sluta komma till kursen eller meddela barnets lärare utan platsen måste sägas upp via vår elevportal SpeedAdmin. Din avanmälan måste vara Kulturskolan tillhanda innan terminsstart. Vid utebliven eller för sen avanmälan blir vårdnadshavare betalningsskyldig för hela terminen.

Jag har inte fått någon faktura, vad gör jag?

Se först efter om du kan ha fått fakturan till din internetbank eller i Kivra. Kontrollera också att rätt adress är inlagd på dig i vår elevportal SpeedAdmin.

Om du inte hittar fakturan, kontakta kommunvägledarna på Kontaktcenter och be att få en fakturakopia. Om din adress är felaktig kan du själv lägga in din nya adress.

Kan jag betala fakturan senare eller dela upp betalningen?

Om du har svårt att betala din faktura kan du ansöka om att få betala den senare eller dela upp betalningen. Hör av dig till Kontaktcenter så hjälper de dig vidare.

Frågor om avanmälan och återanmälan

Hur länge behåller jag min plats?

Du behåller din plats tills du själv väljer att säga upp den. Du behöver alltså inte återanmäla dig från termin till termin. Däremot måste du säga upp din plats innan ny terminsstart om du inte längre vill ha den.

Hur gör jag för att säga upp en plats?

Logga in i elevportalen SpeedAdmin för att göra en avanmälan. Du loggar enklast in med bank-id. Avanmälan ska ha kommit in innan terminen startar för att du inte ska bli betalningsskyldig för terminen. Du kan även kontakta kulturskolans expedition för att få hjälp med avanmälan. Det räcker inte att meddela barnets lärare.

Frågor om kontaktuppgifter

Var hittar jag kontaktuppgifter till lärarna?

Du som har ett barn i Kulturskolan hittar lärarens kontaktuppgifter i elevportalen. Om du inte har tillgång till bank-id och inte har fått några inloggningsuppgifter, kontakta kulturskolans expedition.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad